Houtsoorten… niet ieder hout is hetzelfde
Hout blijft populair. Niet alleen door de natuurlijke en sfeervolle uitstraling, maar ook omdat het een bewerkbaar materiaal is. Je kunt het steeds overschilderen en aanpassen naar eigen smaak en trends. Al behandeld hout vraagt wel een regelmatige nabehandeling, denk hierbij aan schilderen of beitsen, maar dit weegt niet op tegen de voordelen en de charmes van hout!
De verschillende houtsoorten waar wij mee werken worden hieronder beschreven.
Douglas / larikshout
Douglas / larikshout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-west Europa. Het heeft van nature een hoge duurzaamheid en sterkte. Hierdoor is dit hout zeer breed toepasbaar. De nerf is fijn tot matig grof. Douglas / larikshout heeft een bruinrode kleur, maar verkleurt op den duur naar een grijze teint, als het niet behandeld wordt.
Geïmpregneerd vurenhout
Geïmpregneerd vurenhout heeft een groene uitstraling. Door tuinhout te impregneren is het goed beschermd tegen weersinvloeden, schimmels en infecten. Geïmpregneerd hout zal in de loop van de tijd vergrijzen. Dit heeft geen nadelig gevolg op de duurzaamheid.
Eiken
Eikenhout is één van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Eikenhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Het is duurzaam, heeft een robuuste en rustieke uitstraling en een mooie nerfstructuur. Er is groot verschil tussen het ene eikenhout en het andere. Wij werken onder andere met Europees eiken.
Red Cedar
Red Cedar staat bekend om zijn unieke variatie in structuur en kleur; van lichtgeel -geelbruin -zalmroze tot chocoladebruin. Het hout heeft een typisch eigen Cedar geur en bevat geen harsgangen. Door kleurcontrasten tussen voor- en najaarshout ontstaat een fijne streeptekening op het vlak of een mooie vlamtekening.
Red Cedar heeft een hoge natuurlijke duurzaamheid. Het heeft zeer goede isolerende eigenschappen, werkt nauwelijks en vertoont weinig krimp. Het hout is licht van gewicht en makkelijk te verwerken.
Europees grenen
Europees grenenhout heeft een lichte, soms geelachtige, kleur. De nerf van het hout is fijn. Grenen hout laat zich ook goed impregneren. Onbehandeld is grenenhout buiten niet geschikt. Grenen is een zachte houtsoort.
Vuren
Vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Het is een relatief goedkope houtsoort. Onbehandeld is vurenhout gevoelig voor aantasting. Vandaar dat vurenhout vaak geïmpregneerd wordt. Vurenhout heeft een witachtig geel tot bleke kleur, met een grove nerf.
Azobé
Azobé is een zeer harde en duurzame houtsoort. Azobé hout is sterk en slijtvast. Azobé kan goed tegen weersinvloeden en rot niet als het met water in contact komt. Azobé heeft een warrige nerf, deze eigenschap zorgt ervoor dat het hout zo sterk is.
Bankirai
Bankirai is een hardhoutsoort met een hoge duurzaamheid. Het is een harde houtsoort dat moeilijk splijt. Het hout heeft een fijne, gelijkmatige structuur met weinig noesten. Bankirai is enorm geschikt voor buiten toepassingen, zoals schuttingen en vlonders.
Kastanje
Kastanjehout is lichtbruin tot donkerbruin van kleur. Het lijkt op eikenhout, maar is lichter in gewicht en is gemakkelijker te bewerken. Kastanjehout heeft een grove nerf. Het is geschikt voor buiten- en binnentimmerwerk. Kastanjehout wordt ook vaak gebruikt voor (gekloofde) afrasteringspalen of fruitpalen.
Robinia
Robinia is een tropisch hardhout. Robiniahout is zeer robuust, taai, elastisch en slijtvast. De nerf is matig grof. Het heeft een hoge weerstand tegen aantasting door insecten en rot. Het hout heeft een geelgroen tot bruingroenige kleur. Na blootstelling aan licht wordt het licht goudbruin.